11 Nisan 2013 Perşembe
Vitaminler
Vitaminler
-Vitaminleri sentezleyemeyen organizmalar tarafından miktarlarda gereksinim duyulan ve bu yüzden de besinlerle hazır olarak alınması gerekli olan organik bileşiklerdir.
-Bitkiler ihtiyaç duydukları vitaminleri üretebilirken hayvanlar dışarıdan hazır olarak alırlar.Besinlerle alınan vitaminler sindirime uğramadan hücre içine alınabilirler.
-Vitaminler genellikle bitkilerden sağlanır.Ancak vitaminler hayvansal dokularda depolanabildiğinden bu hayvansal gıdaların tüketimi ile de vitamin ihtiyacı karşılanabilir.
-Vitaminler kolay bozulan bileşiklerdir.A,C,D ve E vitaminleri oksijenden,A,B,E ve K vitaminleri ışıktan,C ve E vitaminleri ise demir ve bakır gibi metallerle temastan bozulurlar.
-Ayrıca ısı değişimlerinden de etkilendikleri için(neredeyse bütün vitaminler etkilenir)besinlerin fazla pişirilmesi de vitamin kaybına neden olur.
Vitaminlerin Görevleri :
-Vitaminler hayatın devamı,büyüme ve üreme için gerekli olan moleküllerdir.
-Vitaminler metabolizmada düzenleyici ve direnç arttırıcı olarak rol oynarlar.Vitaminler hücrenin yapısına katılmazlar ve enerji verici olarak kullanılmazlar.
-Vitaminler çoğunlukla hayatsal olaylarda görev alan koenzimlerin yapısına katılırlar.
-Koenzim olarak görev alan vitaminlerin vücutta bulunmaması veya yetersiz olması durumunda o enzimin etkilediği canlılık olayı da gerçekleşemez.Bu nedenle vücutta vitamin eksikliğine bağlı olarak çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir.
-Vitaminlerin vücuttaki önemli etkileri aşağıdaki gibi özetlenebilir.
*Büyüme-gelişme olaylarında etkilidirler.
*Karbonhidrat,protein ve yağ metabolizmasını düzenlerler.
*Sağlığın korunmasında,hastalıklara vücudun direncinin artırılmasında etkilidirler.
Vitamin Çeşitleri:
Vitaminler yağda eriyen vitaminler ve suda eriyen vitaminler olmak üzere iki grupta toplanabilir.
1.Yağda Eriyen Vitaminler:
-Yağda eriyen vitaminler A,D,E ve K vitaminleridir.Bu vitaminlerin fazlası vücutta özellikle de karaciğerde depo edilebilirler.Bu nedenle bu vitaminlerin eksikliğine bağlı hastalıklar çok az görülür.
2.Suda Eriyen Vitaminler:
-Suda eriyen vitaminler B grubu vitaminleri ve C vitaminidir.Bu vitaminlerin fazlası vücutta depo edilmez ve idrarla dışarı atılır.Bu nedenle bu vitaminler düzenli olarak vücuda alınmalıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder