B Vitamini :
* B vitamininin çok sayıda çeşidi bulunur. B vitaminleri içerisinde en çok bilinen B1, B2, B3, B5, B6, B9 ve B12'dir.
* Bu vitaminler vücuda besinlerle alınabileceği gibi bazı çeşitleri bağırsaklarda yaşayan bakteriler tarafından da üretilir.
* B grubu vitaminlerinin çoğu hücre solunumunda rol alan koenzimlerin bileşenleridir.Ayrıca vücutta karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasının düzenlenmesi ve kan hücrelerinin yapımında da etkilidir.
B Vitamini Çeşitleri :
* B1 Vitamini (Tiyamin) : Karbonhidrat metabolizmasında koenzim olarak iş görür. Kalbin çalışmasını, sinir sisteminin sağlığını ve zihinsel faaliyetleri etkiler.
* B2 Vitamini (Riboflavin) : Karbonhidrat, protein ve yağlardan enerji elde edilmesinde koenzim olarak görevlidir.Görmede etkilidir.Demirin bağırsaklardan emilmesini kolaylaştırır.
* B3 Vitamini (Niyasin) (PP) : Sinir sisteminin sağlığı, protein, karbonhidrat ve yağ metabolizması ile enerji üretiminde koenzim olarak etkilidir.
* B5 Vitamini (Pantotenik Asit) : Vücudu iltihaplardan koruma, strese karşı hormonların üretilmesi,yağ metabolizması ile cilt ve saç sağlığında etkilidir.
* B6 Vitamini (Piridoksin) : Amino asit üretimi, sodyum dengesinin ve potasyum sağlanması, kan hücrelerinin üretimi, bağışıklık ve sinir sisteminin çalışması üzerinde etkilidir.
* B7 Vitamini (Biotin) : Saç, tırnak, cilt sağlığında, sinir ve sindirim sisteminin çalışmasında görevlidir.
* B9 Vitamini (Folik Asit) : Sinir ve sindirim sistemlerinin çalışması, hücre yenilenmesi, büyüme, kan hücrelerinin üretimi ve karaciğerin işlevini yerine getirmesinde etkilidir.
* B12 Vitamini (Kobalamin) : Amino asit, protein ve nükleik asit metabolizmasında koenzim olarak görev yapar. Kan hücrelerinin üretimi, büyüme, sinir siteminin çalışması ve zihinsel faaliyetlerin düzenlenmesinde etkilidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder