Osmanlıca rahat ul-hulküm yani boğaz rahatlatan kelimesinden türeyen ve özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaşmıştır.
Türk lokumu bugünkü hali ile tüm dünyadaki ününe ise 19. yüzyılda ulaşmıştır.
Önceleri bal ve pekmez kullanılarak yapılan ve doku yapıcı madde olarak unun kullanıldığı lokum, 1700’lerde Osmanlı’da rafine şekerin kullanımıyla daha farklı bir tada bürünmüştür.
Önceleri bal ve pekmez kullanılarak yapılan ve doku yapıcı madde olarak unun kullanıldığı lokum, 1700’lerde Osmanlı’da rafine şekerin kullanımıyla daha farklı bir tada bürünmüştür.
Türk damak zevkinin en güzel lezzetlerinden biri olarak kabul edilen ve tüm dünyada “Turkish Delight” adıyla tanınan lokum ülkemizde özellikle bayramlarla özdeşleşmiştir.
Köpüğü üzerinde bir fincan Türk kahvesi keyfiyle ağızda dağılan bu lezzet geleneksel ikramların başında gelmektedir.
LOKUMUN YARARLARI
Hem doğal hem de sağlıklı bir besin kaynağı olan lokum bir çok derde devadır.
Özellikle böbrek hastaları için sade lokum karbonhidrat kaynağıdır ve uzmanlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilir.
Eski zamanlarda hastalıklarda sıklıkla kullanılan lokum, günümüzde hala yara ve çıbana tedavi amaçlı olarak sarılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder